fredag den 26. marts 2010

Dansk slik.

Vi danskere er glade for slik – vi er dem, der spiser mest slik og chokolade i Europa!

Det maa vaere, fordi der er saa mange dejlige, soede sager i Danmark - vi har fine chokoladefabrikanter som Tom's og Anton Berg, og vi har den beroemte slik fra BonBon. Slikfabrikanten BonBon har endda lavet en forlystelsespark, hvor forlystelserne har sliknavne!

I Koebenhavn ligger der en gammel bolchefabrik, der hedder Soemod's Bolcher. Her har man lavet bolcher siden 1891, og du kan komme ind paa fabrikken og se, hvordan man aelter bolchemassen og laver moenstre i den.


1. Fyldte skildpadder
2. Floedeboller
3. Vingummi
4. Bismarck julestok
5. Fyldt chokolade
6. Lakrids
7. Lakridskonfekt
8. Amagerstang
9. Guldbarre
10. Snoerebaand


Snegle fra Vejle
kan godt lide rosiner
og goege fra Koege
er glade for slik.
Men raeven fra Greve
vil helst have sardiner
i dybe tallerkner
af blaa keramik.

Af Halfdan Rasmussen


Lav to saetninger om til én!

Jeg har en cykel. Den er blaa.

Han bor i et hus. Det er gammelt.

Boernene spiser is. De er kolde.

Jan drikker kaffe. Den er sort og varm.

Mor koerer i bil. Den er gammel og grim.

Jeg vil have dén bold. Den er stor og roed.


Lav én saetning til to!

Jeg sidder paa en stor, groen pude.

Vi spiser store, varme kager.

Han tager en stor, blaa jakke paa.

Du har en ny, roed og gul bluse.

I ser en god, gammel film i tv'et.


NB: Dette er en del af materialet til en lektion med slik som dagens tema. Det maa ikke kopieres uden aftale med Marlene Losseni.